top of page
Търсене
  • organikbg

Малиновото вино съхранява неизчерпаемата енергия на слънцето


Виното е една от най-разпространените и най-консумирани в света (около 27 милиарда литра годишно) алкохолни напитки, чиято вълнуваща история се губи далеч в дълбините на вековете. В наши дни то се произвежда предимно от грозде, въпреки че в определени страни (Русия, Франция, Украйна, Белорусия, Грузия, Литва и в известна степен и в България) има утвърдени традиции и при т.нар. плодови вина, които се правят от изключително широк кръг културни и диворастящи плодове – малини, къпини, вишни, кайсии, ябълки, праскови, дюли, касис, ягоди, трънки, шипки и т.н., и т.н. Повечето специалисти са на мнение, че по физиологично въздействие върху човешкия организъм, както и по съдържание на витамини, микроелементи и други биологично активни вещества, редица плодови вина (малиново, вишнево, боровинково, касисово) превъзхождат традиционните гроздови вина. По една или друга причина обаче (скъпи суровини, по-сложна технология, по-трудно съхранение на готовия продукт и т.н.) тези вина са по-скоро екзотика, отколкото широкодостъпен асортимент.

Високите диетични и лечебни качества на плодовите вина обаче поддържат един постоянен интерес към тях

Едно от най-вкусните и почитани плодови вина е малиновото. Малината е плод, в който природата чрез живителните лъчи на слънцето е концентрирала невероятен букет от безценни за човешкия организъм вещества – въглехидрати (14%), от които моно- и дизахариди – 8,3%, витамини (В1, В2, В3 , В9, С, Е, бета-каротин), органични киселини (2,2%) – ябълчна, лимонена, винена, салицилова и др., фитонциди и внушителен набор от ценни минерали – калий, калций, магнезий, мед, цинк, желязо, кобалт, манган, молибден, флуор, фосфор и др. Витамините в малината имат общо тонизиращо въздействие върху организма. Органичните киселини стимулират храносмилателния процес и предпазват от развитие на стомашно-чревни инфекции.

Салициловата киселина има подчертано потогонно и температуропонижаващо действие, поради което този плод, както и произведеното от него вино от векове се прилагат при простудни заболявания. Ефектът на салициловата киселина се усилва от фитонцидите – летливите антибиотици, които малината съдържа, отличаващи се с антисептично действие по отношение на горните дихателни пътища. Високото съдържание на мед (170 мкг/100 г плод) способства за снемане на стреса и подобряване на психическото състояние. В малината се съдържа и едно вълшебно вещество – елагова киселина, принадлежащо към обширната група на полифенолните съединения. Характеризира се с широк спектър от биологични въздействия – хипотензивно, кардиопротекторно, кръвоспиращо, антиоксидантно, противовъзпалително, антиканцерогенно, антимутагенно и т.н.

382 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page