top of page
Търсене
  • organikbg

Ябълков оцет - лечебни свойства и приложения


Несъмнено, ябълковият оцет отдавна присъства във всекидневието ни, предимно като подправка за салата. Освен това, обаче, ябълковият оцет е древно народно средство, за което се твърди, че помага при множество здравословни проблеми. Причина за това е съдържанието в него на многобройни хранителни вещества и ензими?


Ябълковият оцет се приготвя от двойно ферментирал ябълков сок. Образуването на оцет протича в двуетапен процес: В първия етап настъпва ферментацията на ябълките, при която под влияние на дрожди, които превръща захарите в алкохол. Във втория етап се намножават бактериите, които ферментират алкохола и го превръщат в оцетна киселина - основното активно вещество в оцета. На френски думата "оцет" всъщност означава "кисело вино".


Биологичният, нефилтриран ябълков оцет съдържа т. нар "майка" - нишки на протеини, ензими и полезни бактерии, които дават на продукта мътен, паяжиноподобен вид. Някои хора вярват, че "майката" носи отговорност за повечето от ползите за здравето, въпреки че понастоящем няма категорични проучвания в подкрепа на това.


Ябълковият оцет съдържа само около 3 калории на супена лъжица, което е много малко. В него няма много витамини или минерали, но съдържа малко количество калий. Качественият ябълков оцет също съдържа някои аминокиселини и антиоксиданти.


Трябва да се съхранява в бутилки от тъмно стъкло, тъй като активните му съставки са чувствителни на топлина. В затопления или пастьоризиран оцет са унищожени основните хранителни вещества. Търсете по магазините 100% чист, био ябълков оцет. Ако забележите утайка на дъното на бутилката, това е добър знак.


Ползи за здравето от ябълковият оцет

Ябълков оцет срещу газове и подут корем

Редица практикуващи здравни специалисти препоръчват ябълков оцет като естествено средство за лечение на храносмилателни смущения. За да се отървете от газовете и подуването на корема, опитайте да пиете ябълков оцет разреден с чаша вода преди всяко хранене. Срещу киселини, пийте веднага щом почувствате симптоми.


Ябълковият оцет помага срещу газове и подуване на корема чрез намаляване на  чревната ферментация и подобряване на храносмилането.


Изсипете една супена лъжица обикновен ябълков оцет в чашата си и допълнете догоре със студена вода. Разбъркайте добре, така че да не остане оцетът само на дъното. Количеството вода, което доливате се основава на вашия вкус и все пак, имайте предвид, че прекалено силният вкус на оцет може да не се понесе от някои хора. Ако не можете да издържате на вкуса на оцет, загрейте леко водата и добавете лъжичка мед, за да го подобрите. Можете да си приготвите смес от ябълков оцет и вода за целия ден. Смесете 2 до 5 супени лъжици ябълков оцет в бутилка с 500 мл вода и пийте на малки глътки цял ден.


Добавянето на 1 супена лъжица оцет във водата за готвене прави ястието по-лесно за храносмилане.


Ябълковият оцет намалява холестерола и понижава риска от сърдечни заболявания

Сърдечно-съдовите заболявания са сред най-честите причини за смърт в света. Известно е, че няколко измерими биологични фактора са свързани с намален или повишен риск от сърдечно-съдово заболяване. Оказва се, че някои от тези "рискови фактори" значително се повлияват от консумацията на оцет. Изследвания върху плъхове показват, че ябълковият оцет може да понижи нивата на холестерола и триглицеридите.


Наличието в него на антиоксидантната хлорогенна киселина, за която е доказано, че предпазва LDL-холестероловите частици от окисляване също има отношение към появата на сърдечно заболяване. Съществуват и някои проучвания при плъхове, които показват, че оцетът намалява кръвното налягане (основен рисков фактор). За съжаление, това, което работи при животните, невинаги работи при хората. Единственото доказателство при хора е наблюдателно изследване от Харвард, което показва, че жените, които добавят оцет към дресинга за салата, имат намален риск от сърдечни заболявания.


Регулира апетита и помага за отслабване

Един предполагаем механизъм за начина по който ябълковият оцет участва в намаляването на излишните килограми, е създаването на усещане за ситост за по-дълъг период от време след хранене.


По нови проучвания върху мишки излагат следната теория: Активните съставки в оцета от ябълки регулират експресията на гени за ензими, които участват в окислението на мастните киселини. По-високата концентрация на тези ензими в черния дроб води до „изгаряне” на по-голямо количество мастни киселини. С повишаване процесите на окисление на мазнините, те служат като източник на енергия и все по-малка част от тях се натрупват като резерви в мастните депа.


Ябълков оцет придава блясък на косата

След като измиете косата си с шампоан, при измиването й, добавете 2 супени лъжици ябълков оцет. Измийте обилно с вода. След това косата ви е по-бляскава и мека.


Ябълков оцет и диабет тип 2

Има проучвания, които твърдят, че оцетът води до намаляване на нивата на глюкозата в кръвта, при болни от диабет тип 2. Този факт се обяснява с наличието на оцетна киселина, която забавя усвояването на въглехидратите и предотвратява рязкото покачване на кръвната захар след нахранване.


Ябълков оцет при изтощение

В повечето случаи, когато сме се претоварили физически или сме под силен психически стрес, в организма ни драстично се покачва нивото на недоразградения продукт от преработката на въглехидратите – млечната киселина.


Според редица източници, в ябълковия оцет се съдържа субстанция, която действа като антидот на млечната киселина. Редица автори предполагат като най-вероятни антидоти калият и някои ензими или аминокиселини, които се съдържат в ябълковият оцет.


Следващият път, когато се почувствате изтощени и извън кондиция може да изпробвате следната рецепта: В чаша плодов сок (без значение какъв) или просто чаша топла вода добавете една или две супени лъжици ябълков оцет и изпийте тази напитка. Това може да намали чувството на умора, да Ви тонизира и ободри.
53 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page