top of page
Търсене
organikbg

11 причини за ежедневна употреба на ябълков оцет


Суровият, органичен, нефилтриран и непастьоризиран ябълковия оцет е едно от най-старите лекарства познати на Земята. Ябълковият оцет съдържа цели 93 полезни вещества за човешкия организъм – ензими и полезни бактерии, минерали - калий, натрий, магнезий, фосфор, хлор, сяра, мед, желязо, силиций, флуор, както и витамините А, В1, В2, В6, С, Е и Р. Също така ябълковият пектин в оцета има силни абсорбционни и противовъзпалителни свойства.

Е, убедихме ли Ви, че чистият ябълков оцет е една от супер напитките, чийто прием е силно препоръчителен, ако искате да сте здрави и жизнени. Ако още не сте убедени, вижте 11 и повече от свойствата на ябълковия оцет за здравето.


Не забравяйте, че, когато приемате ябълков оцет, е хубаво да го смесвате с вода, защото може да нарани хранопровода. Ако не Ви харесва на вкус, може да добавите и екологично чист мед, който да придаде по-сладък вкус на напитката.


1.Ябълковият оцет поддържа рН ниво и алкализира тялото

Заради неправилният начин на живот, повечето хора създават киселинна среда в тялото си, отколкото алкална. Една от първите стъпки към по-добро здраве е алкализирането на тялото. Тъй като киселинно-алкалното равновесие е от съществено значение за много функции на организма, тялото се стреми да постигне състояние на равновесие. Дори и най-малката промяна в рН може да има дълбок ефект върху функционирането на тялото. Изследвания показват, че високите нива на киселинност водят до липса на енергия, възможност за развитие на повече инфекции, както и по-трудното функциониране на много химични реакции в организма.


2.Ябълковият оцет регулира кръвната захар

Проучване, проведено от Аризонския държавен университет, подкрепя терапевтичните ефекти на ябълковия оцет. Изследователите препоръчват оцетът да се приема най-вече от хора, застрашени от диабет тип 2. Авторите на изследването отбелязват, че употребата на чист ябълков оцет по време на хранене увеличава насищането и намалява постпрандиалната гликемия, както и метаболитните ефекти, с които се борят хората с диабет или застрашените от тази болест. Изследването показва, че само две супени лъжици от ябълковия оцет вечер намаляват нивата на кръвната захар средно с 4 до 6% на сутринта.


3.Ябълковият оцет понижава кръвното налягане

Съществуват научни доказателства, че ябълковият оцет може да помогне за понижаване на кръвното налягане, което на свой ред намалява риска от сърдечни заболявания. Ябълковият оцет съдържа калий, за който е известно, че спомага за балансиране на нивата на натрий и поддържане на оптималното кръвно налягане. Ябълковият оцет също така съдържа магнезий, който помага за отпускане на стените на кръвоносните съдове и в крайна сметка понижава кръвното налягане.


4.Ябълковият оцет подобрява здравето на сърцето

Както казахме, ябълковият оцет предпазва сърцето като намалява кръвното налягане, но също така той може да помогне на сърдечно-съдовата система като увеличи нивата на „добрия“ холестерол - HDL. Проучвания от 2011 година показват, че оцетът може да помогне за контролиране на триглицеридите.


5.Ябълковият оцет подпомага здравословната детоксикация на черния дроб

В процеса на балансирането на рН нивото, ябълковият оцет детоксикира организма. Изследванията установили, че по-специално помага за прочистване на черния дроб и за стимулиране на кръвообращението. Оцетът премахва вредните токсини от тялото като подобрява състоянието на кожата, кръвта и дарява енергия на организма. Той подпомага черния дроб и неговата естествена функция за самопочистване. Друг начин на ябълковия оцет за детоксикирането на организма е като разгражда слузта и прочиства лимфните възли, което повишава цялата имунна система. Когато лимфната система е здрава и чиста, тя функционира правилно и премахва по-ефикасно токсините от клетките.


6.Ябълковият оцет стопира разпространението на Candida инфекцията

Тъй като ябълковият оцет е богат на естествени ензими, може да помогне при отстраняването на Candida инфекция в тялото. Candida е обвинявана за много различни здравни проблеми, включително слаба памет, умора, главоболия, депресия, глад за захар. Макар че гъбичката е естествено срещана в организма, тя може да бъде опасна, когато тялото стане прекалено киселинно. Ябълковият оцет е от изключителна полза при тези състояния, защото той е ферментирал продукт с висока концентрация на ензими и полезни бактерии, които стопират развитието на гъбични инфекции в организма.


7.Ябълковият оцет улеснява храносмилането

Ябълковият оцет е много ефективен, когато става въпрос за различни храносмилателни проблеми, тъй като стимулира стомашните сокове, които помагат на тялото да разгради храната. Ябълковият оцет може да помогне при лошо храносмилане, подуване на корема, газове и киселини. Експертите казват, че приемането само на чаена лъжичка ябълков оцет с чаша вода бързо ще облекчи симптомите на раздразнена стомашно-чревна система и дори киселините.


Трябва да знаете, че приемането на ябълков оцет, когато имате язва, трябва да става постепенно и не на големи количества, както и винаги смесен с много вода и/или храна.

8.Ябълковият оцет ускорява отслабването


9.Ябълковият оцет се използва от много години в хранителните режими за отслабване, тъй като той увеличава усещането за насищане. Изследвания показват, че участниците, които консумират ябълков оцет в продължение на 12 седмици, са успели да постигнат значително понижаване на телесното тегло, както в коремната област, така и на талията.


10.Ябълковият оцет помогна за предотвратяване на остеопорозата

Много хора по света са диагностицирани със заболяването остеопороза. За да получите тази диагноза означава, че сте загубили 50 до 75% от първоначалния костен материал на скелета. Това страшно състояние се очаква да засегне 200 милиона жени по света. Очевидно, предотвратяването на това заболяване, преди да разруши костите, е от ключово значение. Тъй като ябълковият оцет спомага за абсорбирането на калция, основен минерал за предотвратяване на остеопорозата, това е един от най-добрите инструменти, които можете да използвате, за да намалите риска. Като консумирате ябълков оцет всекидневно, осигурявате защита на костите си.


11.Ябълковият оцет забавя процеса на стареене

С времето придобиваме мъдрост и опит, но физическите признаци на възрастта - бръчки и отпусната кожа, определено са нежелани. Антиоксидантните свойства в оцета могат да помогнат за предотвратяване на преждевременното стареене и дори да помогнат за забавяне на процеса. Способността на оцета да поддържа киселинно-алкалния баланс в организма също играе ключова роля в превенцията от преждевременно стареене.


Ябълковият оцет подпомага борбата срещу увреждане от свободните радикали

Вероятно сте чували за "свободните радикали" в нашите тела. Свободните радикали се произвеждат непрекъснато в организма, за да продължат метаболизма на тялото, следователно са от съществено значение. Те се борят с инфекциите, като убиват различни микроби, причинители на зарази, но, когато има свръхпроизводство на свободни радикали, това може да причини всякакви проблеми - язви, емфизем, артрит, имунни заболявания и много други. Всъщност, почти всяка болест в организма, е причинена от вредното влияние на свободните радикали.


Разбира се, ние не можем да спрем производството на свободните радикали, но можем да сведем до минимум вредното им влияние върху организма. Това става чрез антиоксиданти. Антиоксидантите се намират в плодовете и зеленчуците, както и в ябълковия оцет при това в големи количества.


Търсете органичен, суров, нефилтриран оцет и по възможност да е непастьоризиран.


Ползи от употребата на ябълковия оцет:


✔Богато съдържание на ензими и полезни бактерии;


✔Подкрепя имунната система;


✔Регулира теглото – особено в областта на корема и талията;


✔Регулира pH нивото в организма;


✔Изхвърля токсините от тялото;


✔Подпомага поддържането на здрава и красива кожа;


✔Пречиства кръвта;


✔Помага функциите на черния дроб;


✔Успокоява мускулните натоварвания след тренировка.

Затова е важно да говорите с вашия дерматолог, за да видите дали кожата ви има нужда от ябълков оцет, за да се справи с проблемите.

775 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page