top of page
Търсене
  • organikbg

Как да се справим с последствията от преяждане?


Много от нас са запознати с проблема с преяждането. Особено често се наблюдава на празници. На маса, пълна с вкусни ястия, искаме да опитаме всичко. Забравяме чувството за мярка, отдавайки се на удоволствия. Преяждането не е нещо, с което да се хвалим, а болестно състояние, придружено от тежест в стомаха, гадене, киселини, сънливост е неприятно приключване на празника.


То се характеризира с повишен стрес върху храносмилателните органи, влошаване на кръвоснабдяването на сърцето и мозъка. Ето защо, ако чувствате, че сте преяли, дайте си първа помощ, за да може тялото бързо да се справи с резултата от вашата липса на сдържаност на празничната маса и да се върнете към нормалното си състояние.


Какво да направите, за да облекчите състоянието си?

Направете си чай – зелен или черен. Не пийте повече от 150 милилитра.

Прекомерното пиене, когато преяждането е налице, може да влоши положението! В този случай не се добавя захар, нито мед. Но не отказвайте лимонов сок или малко парче корен от джинджифил! Те ще бъдат добро допълнение към това лекарство за преяждане, защото имат функция за ускоряване на храносмилането.

Алтернатива на чая може да бъде вода с добавен ябълков оцет (за една чаша се взима една супена лъжица оцет). Оцетът трябва да бъде естествен, не ароматизиран. Ще получите напитка, която има способността да стимулира храносмилателния процес. Това лекарство ще помогне да се произведе повече стомашен сок, ще ви облекчи стомашните спазми. Не забравяйте, че не можете да по пиете много - само по половин чаша вода, подкиселена с ябълков оцет.


Ензими

Ако чувствате не само тежест, но и болка в стомаха, можете да приемате лекарства, съдържащи ензими. Благодарение на ензимите храносмилателните процеси се ускоряват, разграждането на протеини, мазнини и въглехидрати е по-бързо. Не забравяйте обаче, че прибягването до това поне е позволено само в трудна ситуация, когато наистина сте много зле. Ако пиете такива хапчета често, тялото ще стане "мързеливо" и няма да иска да произвежда ензимите, от които се нуждаем за нормалния ход на храносмилателния процес.

Разходка

След празник с изобилие от вкусна храна при най-малкия признак на преяждане излезте навън. Разходката на открито ще облекчи състоянието ви. При преяждане се препоръчва да се движите с умерено темпо, да дишате дълбоко свеж въздух. Благодарение на това допринасяте за ускоряване на метаболизма. В същото време избягвайте резки движения, накланяния, скокове, в противен случай може да навредите на претъпкания стомах. Последиците от тази дейност могат да бъдат плачевни и да се обърнат срещу вас.


Масаж на корема

След отстраняване на първите симптоми на преяждане, масажирайте корема. Опишете кръга, център на който ще бъде пъпът, движейки се по посока на часовниковата стрелка. Диаметърът на кръга да бъде 14-16 см. Не натискайте силно! Благодарение на този масаж, вие ще помогнете за преминаване на бучката храна през червата.


Какво не трябва да правите?

- Да пиете много течности. Това може да предизвика още по-голямо раздуване на стомаха и нараняване на лигавицата;


- Да пиете алкохолни напитки. Това може да предизвика нова атака и значително да влоши положението;

596 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page