top of page
Търсене
  • organikbg

Уникална клеева тинктура без спирт за всички

Актуализирано: 14.04.2021 г.


“Апифарм” работи с БАН и държи патента за новата технология

Клеева тинктура без спирт, разработена по уникална технология, предлага българската компания “Апифарм”. Тя произвежда хранителни добавки на пчелна основа. А в момента усилията са насочени към добиването на воден разтвор на клеева тинктура. Масовата е на спиртна основа и не е препоръчително да се приема от малки деца, възрастни хора или хора с чернодробни проблеми.


“Чрез новата технология се извлича много повече прополис,отколкото може спиртът

Полезните свойства също са много повече и се усвояват по-добре от организма, те действат на клетъчно ниво.

Това е подкрепено от изследвания, провеждани от Медицинска академия”, разказва за качествата на продукта си Лидия Заркова. Тя и мъжът Ивайло са собствениците на малката семейна компания, чиято производствена база се намира в Монтана.

Фирмата работи в сътрудничество с БАН. Тя изследва спиртната клеева тинктура, която семейството прави. Когато през 2015 г. в академията разработват новата водна технология, я предлагат първо на Заркови. Те веднага купуват лиценза и в момента разполагат с патент.

През 2015 г. разработката получава награда от Съюза на изобретателите в България, след което продуктът се подлага на изследвания относно действието му при хората. Миналата година вече излиза и на пазара.


“Много е трудно такъв нов тип продукт да се наложи, защото хората не са запознати. Те знаят, че обикновената тинктура, когато се разтваря във вода, трябва да помътнее - това се налага от пчеларите с години. Докато нашият разтвор е колоиден и не се пресича, остава бистър. Много хора ни питат защо е така. Но лека-полека напредваме, добре се приема продуктът, по-предпочитан е от хора, които го използват за деца, както и от възрастните”, твърди Заркова.


Научно доказано е, че водният разтвор на тинктурата действа много добре и върху черния дроб

Помага за освобождаването на свободните радикали в организма, също така създава филм върху дроба и по този начин пречи на замърсяването му. Освен като хранителна добавка продуктът може да се използва и в козметиката. Тъй като не съдържа спирт, е подходящ за кремове, пасти за зъби.


“Апифарм” предлага и пчелен прашец под формата на изсушени зрънца. Той съдържа много аминокиселини, поради което е силно търсен от спортистите. Подходящ е и за стомашни проблеми.


Семейство Заркови има амбицията след 5 г. да са изобретили и произвели серия иновативни здравословни продукти, задълбочавайки сътрудничеството си с БАН. Стремят се да излязат на международния пазар.

Лидия и Ивайло вече са получавали награда от конкурса “Големите малки” през 2017 г. с другата им фирма “ОРГАНИК БГ”, която произвежда биооцет. Те са първата българска фирма, която прави мътен, нефилтриран, непастьоризиран, от ябълки. Получават награда “Иновативен продукт" от панаира в Пловдив.

Винаги искам да правим иновативни неща, които ги е нямало досега, казва Лидия. А причината Заркови да се насочат към хранителните добавки, е именно оцетът. Препоръчва се той да се приема с мед. Затова Лидия и Ивайло решават да си вземат пчелни кошери, за да могат да предлагат и двата продукта. В момента имат 100 на брой. Така естествено идва и решението ми за новото производство на пчелна основа.

546 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page