top of page
Търсене
  • organikbg

Най-добрите разхлабителни


Правилното движение на червата е необходимо за доброто здраве, но в днешното забързано ежедневие лошото хранене, стресът или честото пътуване могат да попречат на доброто храносмилане и това да доведе до запек.


За да се справят с този проблем, много хора прибягват към разхлабителните. Всъщност тези лекарства са едни от най-често купуваните изобщо, като много често с тях се злоупотребява. Това може да доведе до редица проблеми със здравето.


Дори експертите препоръчват да разчитаме повече на естествени разхлабителни за справянето със запека, отколкото на произведени от някоя голяма фармацевтична компания.


На първо място, ако искате да се справите с блокираните черва, е добре да останете хидратирани. Именно водата е едно от най-дорбите разхлабителни, защото е полезна за храносмилането. Тя смазва храносмилателната система и омекотява съдържанието на червата. Вкарването на течност в тялото помага да се омекотят изпражненията и стимулира дебелото черво да се изпразни.


Бананите също са доста добро разхлабително средство, въпреки че повечето хоря вярват, че от тях се получава запек. Те са с високо съдържание на пектин – разтворимо влакно, което нормализира функцията на червата. Това ги прави естествен продукт, който произвежда слабително, и чудесен начин за насърчаване на лесното храносмилане.

Тъй като имат високо съдържание на калий, яденето на банани всеки ден ще ви помогне да възстановите ценните си електролити в чревния тракт. Бананите съдържат и естествено съединение, наречено фруктоолигозахарид, което може да помогне на полезните бактерии да пролиферират в дебелото черво. Важно е да се отбележи, че това важи само за добре узрелите банани. Незрелите плодове съдържат тежки нишестета и могат да причинят запек.


Само в една ябълка има идентично количество диетични фибри колкото в цяла купа с трици. Още повече, високото съдържание на пектин стимулира червата и движенията им. Това прави ябълките идеално разхлабително, подходящо дори за деца.


Говорейки за ябълки, не забравяйте ябълковия оцет. Той съдържа оцетна киселина, която помага на храната да се разпадне по-ефективно в стомаха и стимулира движението на червата и изхождането.


Други мощни разхлабителни са боровинките и ягодите. Те са с високо съдържание на антиоксиданти. Благодарение на високото им съдържание на фибри те облекчават запека.


Идеално средство срещу запека е и авокадото. В него има множество полезни хранителни вещества като диетични фибри, калий, витамин К и фолиева киселина. Ако ядете едно авокадо на ден, то ще ви осигури приблизително 30% от дневните нужди от влакна. Освен това авокадото съдържа антиоксидант, наречен лутеин, заедно с витамин Е, магнезий и здрави мононенаситени мазнини. Авокадото подобрява усвояването на хранителни вещества от други храни и така предотвратява запека.

184 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page