top of page
Търсене
  • tabakov74

Пикочна киселина - как да я понижите с природни средства


Трикове от народната медицина


Високите нива на пикочна киселина могат да доведат до подагра. Подаграта е вид артрит, който се развива заради високи стойности на пикочна киселина в кръвта, която се отлага в ставите под формата на кристали. Това може да причини силни болки, подуване на ставите, неподвижност, скованост. Засяга най-често стъпалата и големите пръсти на краката, но може да засегне и други стави.


Понижаването на пикочната киселина е критично важно за овладяване на този проблем. Дори да нямате подагра, но имате високи нива на пикочна киселина, понижаването ѝ е от голямо значение за предпазването на ставите и тъканите от отлагане на кристали.


Как можете да понижите стойностите на пикочната киселина по натурален начин?

Намалете храните, богати на пурини


Пурините са съединения, които присъстват в почти всички храни. Разликата е в това, че в някои храни съдържанието им е по-високо, отколкото в други. Именно богатите на пурини са храните, които трябва да ограничите, дори да изключите от храненето, ако имате високи или твърде високи нива на пикочна киселина.


Храните, които са най-богати на пурини, са дивеч, пъстърва, риба тон, пикша, сардини, аншоа, миди, херинга, алкохол, бира, мазни храни, бекон, млечни продукти, червено месо, черен дроб, сладкиши, сладки храни и напитки.


Наблегнете на бедните на пурини храни


За да намалите стойностите на пикочната киселина по естествен начин, наблегнете на бедните на пурини храни за сметка на тези с високо съдържание на тези съединения.


Сред най-бедните на пурини храни са фъстъчено масло, повечето ядки (но не всички), плодове и зеленчуци (с изключение на червено цвекло), кафе, пълнозърнест хляб, пълнозърнест ориз, картофи, листни зеленчуци, нискомаслени или обезмаслени млечни продукти.


Поддържайте здравословно тегло


Наднорменото тегло и затлъстяването са фактор в появата на високи нива на пикочна киселина. Ако теглото е прекалено високо за дълъг период от време, това може да повлияе на стойностите на пикочната киселина в кръвта. От решаващо значение за овладяването ѝ е да се намали телесното тегло.


Можете да опитате и някои трикове от народната медицина, които могат да помогнат.


Ябълков оцет натурален


Ябълковият оцет има неутрализиращо въздействие спрямо пикочната киселина. Той спомага за алкализирането на организма. Разредете една супена лъжица оцет в 200 мл вода и пийте сместа два пъти дневно.


Сода за хляб


Содата за хляб е основа, която неутрализира пикочната киселина в организма. Разредете половин чаена лъжичка сода в една чаша вода. Пийте веднъж дневно.


Вода с лимон


Въпреки че лимоните са кисели и съдържат лимонена киселина, те все пак са алкална храна, което ги прави прекрасни за понижаване на нивата на пикочна киселина. Пийте сутрин на гладно по една чаша топла вода, смесена със сока от половин лимон. Тази смес ще допринесе и за ускоряване на метаболизма и топенето на мазнините.


Внимание! Статията е информативна. Ако имате високи нива на пикочна киселина задължително се консултирайте с лекар.


Източник: Az-jenata.bg

3016 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page