top of page
Търсене
  • organikbg

Ябълковият оцет унищожава вредните бактерии и помага за отслабването


Ябълковият оцет е популярно домашно лекарство, като хората го използват от векове не само в кулинарията, но и в медицината. Много от тях твърдят, че оцетът може да облекчи широк спектър от здравни оплаквания, но може да се зачуди дали всичко това е вярно.


Ябълковият оцет има различни здравословни свойства, включително антимикробно и антиоксидантно действие. Нещо повече, доказателствата сочат, че той може да донесе ползи за здравето, като подпомагане на загуба на тегло, намаляване на холестерола, намаляване на нивата на кръвната захар и подобряване симптомите на диабет.


Ето пет доказани ползи за здравето от ябълковия оцет


1. Високо съдържание на здравословни вещества


Ябълковият оцет се получава чрез двуетапен процес. Първо, производителят излага натрошени ябълки на дрожди, които ферментират захарите и ги превръщат в алкохол. След това се добавят бактерии за по-нататъшно ферментиране на алкохола, превръщайки го в оцетна киселина – основното активно съединение в оцета. Оцетната киселина придава на оцета силната му кисела миризма и вкус. Учените смятат, че тази киселина е отговорна за ползите за здравето, информира tialoto.bg.


Органичният, нефилтриран ябълков оцет също съдържа вещество, наречено майка, което се състои от нишки протеини, ензими и полезни бактерии, които придават на продукта мътна визия. Някои хора вярват, че именно майката е отговорна за по-големите здравословни ползи, въпреки че понастоящем няма проучвания в подкрепа на тези твърдения.

Докато ябълковият оцет не съдържа много витамини или минерали, той предлага малко количество калий. Качественият продукт има в себе си антиоксиданти и аминокиселини.


2. Унищожава вредните бактерии


Оцетът може да помогне за унищожаването на патогени, включително и бактерии. Хората традиционно го използват за почистване и дезинфекция, както и лечение на гъбички под ноктите, въшки, брадавици и ушни инфекции. Хипократ, бащата на съвременната медицина, е използвал оцет за почистване на рани преди повече от 2000 години.


Оцетът също е хранителен консервант и проучвания показват, че той възпрепяства развитието на бактерии като Е.coli, които развалят храната. Ако търсите естествен начин да запазите хранителните си продукти свежи за по-дълго време, ябълковият оцет може да ви помогне.


В докладите също така се предполага, че разреденият ябълков оцет може да помогне при акне, когато се прилага върху кожата.


3. Понижава нивата на кръвната захар


Към днешна дата едно от най-убедителните приложения на оцета е за помагане на лечение на захарен диабет. Това състояние се характеризира с високи нива на кръвната захар, причинени от инсулинова резистентност или невъзможност за производство на инсулин.


Хората, които не страдат от диабет, също могат да се възползват от този ефект на оцета, като поддържат нивата на кръвната захар в нормални граници. Според някои учени, високите нива са основна причина за стареенето и различни хронични заболявания. Най-ефективният и здравословен начин за регулиране на нивата на кръвната захар е избягването на рафинирани въглехидрати и захар, но ябълковият оцет също може да има благоприятен ефект.

Изследванията показват, че оцетът предлага следните ползи за нивата на кръвната захар и инсулина:


► Малко проучване предполага, че оцетът може да подобри инсулиновата чувствителност с 19-34% по време на хранене с високо съдържание на въглехидрати, както и значително да намали кръвната захар и инсулиновия отговор.


► В малко проучване при 5 здрави възрастни, оцетът намалява нивата на кръвната захар с 31,4% след ядене на 50 грама бял хляб.


► Малко проучване при хора с диабет съобщава, че консумацията на 2 супени лъжици ябълков оцет преди лягане намалява кръвната захар на гладно с 4% на следващата сутрин.


► Многобройни други проучвания показват, че оцетът може да подобри функцията на инсулина и да намали нивата на кръвната захар след хранене.


Националните центрове за допълнително и интегративно здраве казват, че е много важно хората да не заменят медицинското лечение с недоказани здравни продукти. Ако в момента приемате лекарства за понижаване на кръвната захар, трябва да се консултирате с вашия лекар преди да започнете приема на какъвто и да е оцет.


4. За отслабване


Може би изненадващо, проучванията показват, че оцетът може да помогне на хората да отслабнат. Няколко изследвания върху хора установяват, че той може да увеличи чувството за ситост. Това може да ви накара да ядете по-малко калории.


Например, според едно проучване, приемането на оцет заедно с високовъглехидратно ядене е довело до повишено чувство за ситост, което е накарало участниците да ядат с 200-275 калории по-малко през останалата част от деня. Освен това, изследване при 175 души със затлъстяване показа, че ежедневната консумация на ябълков оцет води до намаляване на мазнините в корема и загуба на тегло. Имайте предвид, че тези изследвания са продължили 3 месеца, така че истинските ефекти върху телесното тегло са доста скромни.


Ябълковият оцет съдържа само около три калории на супена лъжица, което е доста ниско. Въпреки това, простото добавяне или изваждане на единични храни или съставки рядко може да има забележим ефект върху теглото. Цялата ви диета и начин на живот е това, което създава дългосрочна загуба на теглото.

5. Подобрява здравето на кожата


Ябълковият оцет е често използвано лекарство срещу кожни заболявания като сухота и екзема.


Кожата е с лека кисела среда. Локалното използване на оцет може да помогне за балансирането на естественото ѝ pH, подобрявайки защитната ѝ бариера. От друга страна, алкалните сапуни и почистващи препарати могат да раздразнят екземата, влошавайки симптомите ѝ. Предвид своите антибактериални свойства, ябълковият оцет би могъл на теория да помогне за предотвратяване на кожни инфекции, свързани с екзема и други заболявания.


Някои хора използват разреден ябълков оцет за измиване на лицето или като тоник. Идеята е, че той може да убива бактериите и да предотвратява появата на петна. Въпреки това, едно проучване при 22 души с екзема показва, че използването на ябълков оце не подобрява кожната бариера и дори причинява дразнене.


Затова е важно да говорите с вашия дерматолог, за да видите дали кожата ви има нужда от ябълков оцет, за да се справи с проблемите.

352 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page