top of page
Търсене
  • tabakov74

Знаете ли това лесно народно лечение на крампи?


Крампите представляват неволни и болезнени, кратки конвулсивни стягания на мускулите.

Обикновено се дължат на обезводняване и липса на минерални соли като калий, магнезий, натрий и калций. Консумацията на такива храни представлява отлично домашно лекарство.

Ето препоръките на д-р Татяна Занин, специалистка по клинична диетология.

Препоръки срещу крампи Отличен добър домашен лек против крампи е да ядете 1 до 2 банана и да пиете кокосова вода цял ден. Даже просто пиенето на много вода значително намалява честотата на крампи в краката, прасеца или другаде по тялото.

1. Бананово смути. То е вкусно и лесно за приготвяне. Прекрасно средство за предотвратяване на спазми, тъй като е богато на калий - важен минерал за създаване на електрически импулси и подпомагане на мускулите да работят по-добре. Съставки: 1 банан; кисело мляко – 1 чаша; скълцани бадеми – 1 с. л. Смесвате всички съставки в блендер и изпивате веднага. Препоръчително е ежедневно да приемате 1 чаша преди сън, за да избегнете най-вече нощните крампи.


2. Крем от авокадо. Кремът от авокадо е богат на калий и магнезий. Осигурява белтъчини, които спомагат мускулното възстановяване, предотвратяват или избягват появата на крампи. Яденето на крем от авокадо сутрин е прекрасен начин да започнете правилно деня. Съставки: 3 супени лъжици (много пълни) подсладено кисело мляко; 1 авокадо (зряло). Разбивате всичко в блендер и, ако стане много гъсто, добавяте кисело мляко. Целта е да се получи кремообразна консистенция, затова не добавяйте твърде много кисело мляко наведнъж. По желание добавяте орехи или смлени фъстъци.


3. Крем от моркови с аспержи. Кремът от моркови и аспержи съдържа много калий, който помага за подобряване на мускулната контракция и предотвратява схващанията. Съставки: 3 големи моркова; 3 скилидки чесън; лук – 1 глава; 6 аспержи; 2 литра вода. Подправки на вкус: сол, магданоз, черен пипер и смлян джинджифил. Нарязвате съставките и ги задушавате. Когато омекнат, разбивате всичко в блендера. Консумирайте с вечерята.


4. Сок от кестени и ягоди. Ягодите са богати на фосфор, калий и витамин С, а кестените - на магнезий и витамини от група В, които спомагат да получите повече енергия за по-добра мускулна контракция и предотвратяване на крампи. Кокосовата вода представлява естествен изотоник. Съставки: 150 мл кокосова вода; 1 чаша чай от ягоди; ядки кашу - 1 супена лъжица. Смесвате всички съставки в блендер и пиете сместа охладена.


5. Сок от червено цвекло и ябълки.

Ябълките и червеното цвекло са чудесни източници на калий и магнезий, които като хранителни вещества са основните за добра мускулна контракция. Джинджифилът оказва противовъзпалителен и антиоксидантен ефект и снабдява много добре мускулите с подхранващи вещества и кислород. Съставки: 1 равна супена лъжица джинджифил; 1 цвекло; 1 ябълка; 100 мл вода. Смесвате всички съставки в блендер и пиете без подслаждане.


Ето как да се справим с честата поява на мускулни крампи


6. Вода с ябълков оцет и мед. Двете основни съставки помагат за предотвратяване на промени в рН, алкализиране на кръвта, поддържане на кръвната хомеостаза и добро подхранване на мускулите. Съставки: оцет ябълков – 1 с. л.; мед пчелен – 1 с. л; гореща вода - 200 мл. Разреждате оцета и меда в топла вода и пиете преди лягане или когато се събудите.


7. Смути от банан и фъстъчено масло. Бананите съдържат изобилно калий и са популярни с това, че предотвратяват крампи – а фъстъците са богати на магнезий, калий и натрий, главни хранителни вещества за мускулните движения. Състав: 1 супена лъжица фъстъчено масло; 1 банан; 150 мл мляко или зеленчуков сок. Смесвате всички съставки в блендер и изпивате без подслаждане. Статията е информативна и не е ръководство за самолечение.


Допитвайте се до лекар!



9360 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page