top of page
Търсене
  • organikbg

Оцет от „червени диаманти“ прави семейство от Монтана


Село Долно Белотинци, на 6 км от Монтана, вече е на световната кулинарна карта. В селцето с около 500 жители се произвежда единственият в света оцет от годжи бери. Малките плодчета от Хималаите, известни още като „червените диаманти”, са като бомби, заредени с огромно количество витамини, минерали и антиоксиданти, които укрепват имунната система и здравето на хората. Уникалният оцет от лечебния плод е разработен от Лидия и Ивайло Заркови - собственици на малка фабрика за натурални оцети в Долно Белотинци. Съпрузите са и стопани, и работници, снабдители и търговски агенти на минипредприятието. Но вече имат шест вида биопродукти, зареждат стотици магазини и печелят авторитетни награди с производството си. А в началото всичко тръгнало от една планина непродадени ябълки.


„В Северозападна България попаднахме случайно. Аз съм от София, а Лидия - от Сатовча. Решихме да се заемем със земеделски бизнес, но нямахме земя и търсехме по обяви в пресата. Така се озовахме в този край“, разказва Ивайло Зарков. Семейството купило 100 дка парцел край Долно Белотинци и засадили ябълкова градина. След шест години труд, грижи и близо половин милион лева инвестиции овошките дали добра реколта. Но тогава се оказало, че няма кой да я купи.


„През 2010 г. пазарът беше залят от полски и македонски ябълки. Предлагаха жълти стотинки за нашите. И всичко рухна“, спомнят си съпрузите. Но въпреки краха на начинанието им мисълта да вдигнат ръце и да се откажат дори не им минала през ума.


„Започнахме да мислим какво да правим с толкова ябълки. Вече имахме горчивия опит от пренаситен пазар и решихме да се насочим към нещо, което липсва у нас. Обикаляхме магазини, ровихме в интернет и стигнахме до идеята да превърнем плодовете в натурален ябълков оцет - без химии и консерванти. Нещо истинско и полезно за хората“, разказва Лидия. Първите количества от киселата ароматна течност семейството произвело с подръчни средства в дома си. Резултатът обаче се оказал доста добър и Заркови се заели с преработката на останалите непродадени ябълки. Закупили преса и резервоари, смлели плодовете, изцедили сока им и го оставили да ферментира. А после, без да го пастьоризират, го превърнали в ароматен оцет.


Първите си продажби направили по интернет. От стоката им си купили ценители на хубавата и качествена храна. И я харесали, дори се обадили за още. Непастьоризираният ябълков оцет е органичен, не съдържа допълнителни вещества, ускоряващи ферментацията, но пък има много фибри, калий и основни хранителни съставки. Притежава не само отлични кулинарни качества, но и лечебни свойства, обяснява Лидия.


Интересът към произведената по неволя продукция обнадеждил препатилите млади производители и те запретнали ръкави, за да развият новия бизнес. Продали ненужната им вече овощната градина, купили сграда в Долно Белотинци и я преоборудвали в малка фабрика за натурален оцет. Всичко в предприятието двамата вършат сами - от закупуването на плодовете, през преработката, до пласирането, рекламата и чистенето на помещенията. Единственото, за което потърсили помощ, е технологията. Свързали се с професорите Елена и Стойчо Карови - национални светила в производството и преработката на биопродукти, и те ги посветили в тайните за превръщането на плодовете в ароматни оцети.

„За съжаление повечето хора у нас смятат, че знаят и могат всичко и се отнасят с пренебрежение към специалистите. А всяка дейност си има своята специфика. Без познаването й си обречен или на неуспех, или на посредственост“, казва Ивайло. След научните консултации фабриката край Монтана сериозно повишила качеството на продукцията си, но и количеството и асортимента на производството. През втората година от Белотинци към пазара поели 2 тона оцет, после три, а миналата година в резервоарите се събрали 5 тона от ароматната течност. След ябълките Заркови се насочили и към преработката на редки и полезни за здравето на хората плодове и билки - арония, малини, шипка и бъз. Суровините купуват само от сертифицирани производители с всички необходими документи. Безбройните административни изисквания обаче изяждат доста от времето и нервите им. Но са категорични, че не могат да си позволят да ги заобикалят, макар че пазарът е залят с продукти без лицензи. Лидия и Ивайло обаче държат всичко в производството им да е в ред и да са сред най-добрите в отрасъла. Пак заради бюрократичните спънки двамата не ползвали за бизнеса си и лев от заеми или европейски проекти. Простират се в инвестициите според джоба си, но не правят компромиси с техника и продукти. За да имат и собствени суровини, неотдавна засадили 5 дка ябълкова градина, а в нея разположили 100 кошера. Така хем пчелите опрашват дърветата, хем получават мед, пчелен прашец и клеева тинктура, които регистрирали като хранителни добавки.


„И двамата работим по 10-12 часа, но душата на бизнеса ни е Лидия, тя търси и експериментира рецепти, намира клиенти, поддържа и интернет страницата ни“, признава Ивайло. Сигурно затова всички продукти на семейната фабрика носят името „Лидия”. Миналата година Заркови направили и големия си удар - произвели първия в света оцет от годжи бери. Малките червени плодчета съдържат огромно количество витамин С, още пет други витамина, внушителен набор минерали, аминокиселини и куп други полезни съставки. А според източни мъдреци годжи бери е извор на младостта и дълголетието, поясняват експерти. Срокът на годност на екзотичните плодове обаче е доста кратък, а при изсушаваното им част от свойствата се губят. Производството на натурален оцет от тях дава възможност продуктът да се използва дълго време и с максимална полза за здравето, пояснява Лидия. На Пловдивския панаир миналата есен оцетът от годжи бери на Заркови бил отличен с първа награда за иновации в конкуренция с 56 продукта, разработени от 36 фирми и научни институти. Оригиналната разработка получила и признанието на Асоциацията на шеф-готвачите.


Сега семейство Заркови планира да разшири производството си, защото поръчките за натуралните им оцети валят. Назначили са и първия си работник, който бутилира продукцията. Фабриката вече зарежда магазини в цяла България, изпращат доставки и в Англия и Турция. А неотдавна получили запитване за възможността да продават оцет от годжи бери дори в Китай.


„Е, чак такъв капацитет нямаме!“, смеят се Лидия и Ивайло. И допълват, че вече мечтаят само за малко отдих и повече време за децата - 18 годишната Мария и 12-годишния Борис. Досега годишната им почивка е била по няколко дни, но и в тях не се отлепят от компютрите и бизнеса.


„Радвам се не само че успяхме, но и че показахме, че в Северозапада живеят предприемчиви и работливи хора. Правим нещо, което никой друг в света не произвежда. Вярвам, че има много такива хора и те могат да променят нещата към по-добро, казва Лидия Заркова.

Източник:https://trud.bg/

154 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page