top of page
Търсене
  • organikbg

Ябълковият оцет регулира кръвната захар


Необработен, органичен и непастьоризиран ябълковият оцет е много повече от дресинг за салата. От векове той се е използвал като народен лек за всякакви здравословни проблеми.


Ябълковият оцет се получава чрез ферментация на ябълки. Домашният ябълков оцет има светло жълт цвят и мътна утайка (майката на оцета). Той съдържа всички полезни вещества на ябълките, киселини (оцетна, ябълчена), ензими, ценни минерали и витамини.


Ето 6 ползи за здравето от ябълковия оцет:


Понижава холестерола

Ябълковият оцет може да подобри липидния профил в кръвта като понижи нивата на триглицеридите и лошя холестерол (LDL- холестерол), а повиши нивото на добрия холестерол (HDL- холестерол).


Помага за понижаване на теглото

Редица проучвания са показали, че оцетната киселина намалява задръжката на вода, ускорява метаболизма, потиска апетита и помага за приема на по-малко калории, като тава води до понижаване на теглото.


Регулира кръвната захар

Няколко глътки ябълков оцет могат да ви помогнат да контролирате нивото на кръвната си захар. Предполага се, че оцета блокира усвояването на част от приетите въглехидрати и по този начин предотвратява повишаването на кръвната захар.


Освен това има данни, че ябълковия оцет подобрява инсулиновата чувствителност след консумация на богата на въглехидрати храна с 19-34 % и значително намалява повишаването на кръвната захар.


Има антибактериални свойства

Ябълковият оцет може да убие някои патогенни бактерии. В миналото се е използвал като дезинфектант и естествен консервант. Прилагал се е за лечение на гъбички по ноктите, въшки, брадавици, за почистване на рани.


Помага при акне

Антибактериалните свойства на ябълковия оцет помагат за контролирането на акнето. Ябълчената и млечната кисели, които се съдържат в ябълковия оцет спомагат за ексфолирането на кожата, намаляват червените петна и балансират pH на кожата ви.


Избелва зъбите

Ако искате да имате бели зъби правете гаргара с ябълков оцет всяка сутрин. Оцетът помага за отстраняването на петната и избелва зъбите. Освен това той може да убие бактериите в устата ви и да освежи дъха ви.


Как да приемаме ябълковия оцет?


Най-добре е ябълковият оцет да се приема прибавен към храната, например като дресинг към салати. Някои хора го пият разреден с вода. Препоръчва се 1 до 2 супени лъжици да се разреждат в голяма чаша вода и да се приема по време на хранене един до два пъти дневно.

671 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page